Ziua naţională fără tutun

Social

Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Suceava, în colaborare cu furnizorii de servicii medicale şi unităţile administrativ teritoriale cu asistenţă medicală comunitară celebrează „Ziua naţională fără tutun”, în data de 21 noiembrie 2019.

În fiecare an, în a treia joi a lunii noiembrie este celebrată „Ziua naţională fără tutun” având scopul de a conştientiza publicul şi decidenţii politicilor de sănătate în privinţa poverii sociale enorme (boli / dizabilităţi / decese premature) generată de consumul de tutun şi de a stimula modificări comportamentale şi măsuri legislative specifice.

În România se înregistrează o prevalenţă semnificativă a consumului de tutun, peste 5 milioane şi jumătate de fumători, dintre care mai mult de 5 milioane fumează zilnic. Consumul produselor noi de tutun (produsele cu tutun care se încălzeşte) şi al ţigărilor electronice se conturează ca o nouă ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei, mai ales în lumina celor mai recente date privind impactul pe sănătate al acestor produse (efecte hepatolitice observate în studii experimentale pentru produsele cu tutun care se încălzeşte, respectiv pneumonia de tip chimic pentru ENDS). Studiul GATS România 2018 a arătat că PREVALENŢA CONSUMULUI DE TUTUN ÎN ROMÂNIA ESTE DE 30,7%.

Povara economică şi costurile pentru sănătate cauzate de consumul de tutun pot fi reduse prin implementarea măsurilor Convenţiei Cadru pentru Controlul Tutunului a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, măsuri care s-au dovedit a fi eficiente şi pe care România le implementează de la adoptarea lor. Fiind una dintre ţările care au ratificat Convenţia Cadrul pentru Controlul Tutunului a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, România şi-a asumat un angajament internaţional de a continua să pună accentul pe sănătate prin implementarea fiecăreia dintre acţiunile aferente pachetului MPOWER: Monitorizare (şase studii în cadrul Sistemului Global de Supraveghere a Tutunului (Global Tobacco Surveillance System – GTSS) sub egida OMS / CDC), Protecţie, prin interzicerea fumatului în toate spaţiile publice închise în anul 2016, Oferirea de ajutor pentru renunţarea la fumat, avertizare (Warning) prin introducerea avertismentelor grafice pe pachetele de ţigări, implementarea legislaţiei privind publicitatea, promovarea şi sponsorizarea produselor din tutun (Enforce bans), creşterea (Raise) taxelor pe tutun.

Cu toate măsurile remarcabile pe care România le-a luat pentru combaterea acestui flagel, între anii 2011 şi 2018, consumul de tutun în România a crescut cu 14,9%, mai ales prin creşterea consumului în rândul tinerilor din grupa de vârstă 15-24 de ani (cu o creştere relativă de 48,3%) şi al femeilor (cu o creştere relativă de 27%). Proporţia celor care au avut o tentativă de renunţare la fumat în ultimul an a suferit o scădere relativă semnificativă, comparativ cu 2011 (de 37%), chiar dacă aproape 5 din 10 fumători (48,2%) afirmă că vor să renunţe la acest obicei în viitor.

Potrivit Societăţii Române de Pneumologie aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar din România sunt fumători, iar 42.000 de decese pe an se datorează fumatului. Fumatul omoară mai mult decat alcoolul, accidentele de circulaţie, drogurile, obezitatea, tentativele de sinucidere, toate la un loc.

Campania din acest an este un apel pentru sănătate prin sloganul: „Pentru sănătate spune NU consumului de tutun!”

Scopul campaniei este Prevenirea consumului de tutun în orice formă printr-o informare corectă şi conştientizare asupra beneficiilor renunţării la fumat.

Obiectivele campaniei sunt:

* Creşterea numărului de persoane din grupul ţintă informate cu privire la beneficiile renunţării la fumat;

* Informarea şi conştientizarea persoanelor nefumătoare sau a celor care doar au experimentat fumatul, cu privire la efectele nocive ale fumatului asupra sănătăţii lor, cât şi a celor din jur;

* Sensibilizarea populaţiei şi a profesioniştilor din sistemul sanitar în privinţa pericolului pe care îl reprezintă utilizarea dispozitivelor electronice cu nicotină (ţigări electronice sau tutun încălzit – IQOS)

Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Suceava desfăşoară următoarele acţiuni de Informare-Educare-Comunicare:

* Difuzarea de informaţii specifice temei pe website-ul instituţiei (https://www.dspsv.ro/promovarea-sanatatii/);

* Promovarea campaniei şi a materialelor de campanie în cadrul reţelelor de socializare;

* Organizarea unor ateliere de informare în unităţi de învăţământ, în cadrul cărora vor fi prezentate consecinţele inhalării fumului de tutun;

* Distribuire de materiale informative specifice temei prin asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari şi antrenarea acestora în desfăşurarea acţiunilor de informare, educare, comunicare în teritoriile de responsabilitate.

În România, Campania cu sloganul „Pentru sănătate spune NU fumatului!” este coordonată metodologic de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.