Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava a implementat o linie semi-automată de testare COVID-19

Social

Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) a implementat o linie semi-automată de testare COVID-19, ce va fi predată Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava pentru înfiinţarea laboratorului de testare, a anunţat Biroul de presă al instituţiei academice.

Sursa citată precizează că echipa Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară din cadrul UUSV a implementat o linie semi-automată de testare pentru coronavirus (COVID-19), sub coordonarea şefului de lucrări biolog Andrei Lobiuc şi a profesorului universitar Mihai Dimian, cu consultarea colegilor de la Institutul “Matei Balş” din Bucureşti şi a specialiştilor din industria de profil.  Această linie de testare este formată dintr-un aparat Real Time PCR, un extractor automat de acizi nucleici, hotă microbiologică cu certificare de siguranţă clasa II, vortex, centrifugă cu răcire, laptop, pipete automate monocanal şi multicanal.   Echipamentele folosite în acest demers sunt de ultimă generaţie, extractorul automat, cu o capacitate de 24 de probe, permiţând reducerea timpului de lucru şi creşterea siguranţei microbiologice.

Potrivit USV, aparatul Real Time PCR este de tip multiplex, ceea ce înseamnă că, în combinaţie cu kit-urile de detecţie folosite, permite triplarea numărului de probe efectuate în acelaşi timp, cele trei gene ale COVID-19 fiind amplificate şi cuantificate simultan.

Estimările efectuate arată că este posibilă efectuarea a peste 200 de teste de mare precizie zilnic, pornind de la probe biologice recoltate de la pacienţi.  Echipamentele au fost achiziţionate pe parcursul anului 2019, prin intermediul unui proiect cu finanţare europeană coordonat de prof.univ.dr. Mihai Covaşă şi prof.univ.dr. Mihai Dimian.

Linia de testare va fi instalată în cadrul SJU Suceava în zilele următoare, după instruirea personalului implicat şi amenajarea spaţiului alocat pentru laboratorul de diagnosticare moleculară COVID-19, activităţi care se află în derulare, sub coordonarea managerului SJU Suceava, Vasile Rîmbu. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.