Muzeul Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc

Divertisment

Unic, în țară, prin denumire și printre puținele din Europa, ca tematică și valoare a exponatelor, Muzeul Arta Lemnului Câmpulung Moldovenesc este ”o adevărată enciclopedie a acestei străvechi arte, exprimând și tâlcuind artistic universul vieții țărănești.

Totul e zămislit din lemn ca mărturie a căldurii și nobleței sufletului localnicilor, a meșterilor autentici, înzestrați cu însușiri artistice, ce ridică la tipic străvechiul meșteșug al lemnului” așa cum scria Grațian Jucan în lucrarea „Câmpulungul Moldovenesc — vatră folclorică”. 

Înființat ca Muzeu de etnografie și științele naturii în iunie 1936, a fost reprofilat, în 1967, ca Muzeu al lemnului și amplasat zona centrală a municipiului Câmpulung Moldovenesc (jud. Suceava), centru al civilizației lemnului, relevând varietatea ocupațiilor localnicilor de pe plaiurile Rarăului și Giumalăului.

Adăpostit de o clădire monument de arhitectură, construită în 1904, muzeul deține un bogat patrimoniu ce cuprinde peste 15.000 piese din lemn având la bază colecțiile etnografice alcătuite de Ion Ștefureac și Constantin Brăescu. 

Deține colecții organizate tematic pe ocupații și meșteșuguri, în peste 20 de săli, din care, două de expoziții temporare, pe o suprafață de peste 1.800 mp. Pornind de la prelucrarea lemnului până la operele marelui maestru Gheorghe Apostu, exponatele transmit pasiunea, emoția artistică, o anumită sensibilitate înscrisă în diferite esențe lemnoase de meșterii acestei arte. 

Prima sală a muzeului captează atenția vizitatorilor prin uneltele de prelucrare a lemnului expuse, dar și prin măiestria creatorului anonim, care se perpetuează pe tot parcursul expoziției de bază, dovedindu-se împletirea artei cu utilitatea obiectelor.

Pot fi văzute aici o multitudine de obiecte din secolele XVIII — XX — unelte destinate tăiatului lemnului în pădure și prelucrării lui — dar, și tehnici de ornamentare, forme și motive decorative, însoțite de hărți, desene, fotografii și planșe, care prezintă tradiția meșterilor în prelucrarea lemnului.

De asemenea, sunt expuse piese utilizate la culesul și transportul fructelor de pădure, precum coșurile împletite din coajă de brad, din crengi de alun sau din rădăcină de molid, alături de hreabănul folosit la recoltarea afinelor. 

Cea mai mare parte a pieselor prezentate în circuitul muzeului sunt realizate din lemn de molid, din brad și foioase, majoritatea fiind datate în secolele XIX și începutul secolului XX.

Un spațiu generos este destinat ocupației principale a locuitorilor din ținutul Câmpulung — păstoritul — unde sunt expuse obiecte precum găleata pentru mulsul oilor, cupa și donița pentru muls vacile, cofe, bote ciobănești și linguri de diferite mărimi, un inventar de vase și unelte pentru prepararea brânzei din care nu lipsesc budacile, tăugerul, lopățelele de urdit, hârzobul, chiagornicerele. 

Sala cea mai impunătoare a muzeului este rezervată transporturilor. Aici sunt expuse carul din lemn pentru transportul vinului, săniile pentru ocazii ce se foloseau în zilele de sărbătoare, la vizitele familiale, ocazionate de sărbători sau la nunți.

Printre atracțiile muzeului se numără donițele, cupele în chip de pasăre, brâiele pentru bătut brânza, dar și mobilerul casnic țărănesc și uneltele tradiționale — plugul, grapa, lopata — toate din lemn. De asemenea, lăzile de zestre, punctul de maximă atenție în spațiul ceremonial de primire, impresionează prin mărime și conținutul, dar și prin decorațiile lor. 

Mai pot fi văzute, în acest muzeu, Păscărițele — obiecte destinate adusului alimentelor, la sfințit, de Paști; Corneciurile pentru praf de pușcă pirogravate, utilizate la vânătoare, dar și instrumente populare specifice zonei — buciumul și cornul de vânătoare — cioplite din lemn rezonant și învelite în coajă de mesteacăn.

În afara expozițiilor de bază, muzeul are în patrimoniu și o secție în aer liber cuprinzând nouă monumente de arhitectură, între care se fac remarcate Casa ”Latis” din Câmpulung Moldovenesc, veche de 360 de ani, și Casa ”Huțula” din Ciumarna construită din lemn masiv. Un punct de atracție în curtea muzeului îl constituie o placă de șah întinsă pe o suprafață de 100 mp cu piese reprezentând figuri din basmele românești.

Muzeul mai deține o secție în comuna Fundu Moldovei, o donație a familiei Andronicescu. Aceasta cuprinde în afară de casa propriu-zisă, făcută special pentru Muzeu, și o impresionantă colecție de obiecte, de la istorice până la portul popular.

Muzeul Arta Lemnului Câmpulung Moldovenesc rămâne un valoros depozitar de unicate, așa cum erau fiecare dintre obiectele pe care țăranii, cu talent și îndemânare, le realizau pentru trebuințele de fiecare zi.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.