Managerul SJU Suceava: În noiembrie-decembrie estimăm că se va impune triplarea numărului de paturi pentru patologia COVID-19

Social

În lunile noiembrie-decembrie va fi nevoie de dublarea sau triplarea numărul de paturi pentru patologia COVID-19, a declarat, într-o conferinţă de presă managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, Alexandru Calancea.
“Trecem printr-o perioadă dificilă pentru noi, ca judeţ, dificilă pentru ţară, dificilă în general la nivel mondial, dar asta nu trebuie să ne îngenuncheze. Cu siguranţă vom izbândi în lupta asta cu virusul acesta nenorocit şi nu am decât să fiu optimist şi în ceea ce urmează chiar dacă previziunile noastre arată că suntem într-un val doi mult mai amplu decât ceea ce am simţit cu toţii în primăvară”, a spus Calancea.

El a arătat că o situaţie dificilă este cea a paturilor de terapie intensivă pentru pacienţii COVID-19, precizând că în urmă cu o zi a fost necesară temporizarea în UPU a unui pacient din Vatra Dornei care avea nevoie de terapie intensivă, că s-a apelat şi la alte spitale din ţară, fiind oferit un accept de la Spitalul Municipal Bârlad, dar doar după ce ar fi fost stabilizat.
“Este foarte greu de găsit locuri de terapie intensivă în ţară. Spitalele se confruntă cu aceeaşi problemă pe care o avem şi noi. Terapiile intensive sunt pline peste tot şi de aceea este nevoie de o coordonare mult mai bună pe fiecare judeţ, pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru această problemă care este din ce în ce mai apăsătoare”, a spus managerul SJU Suceava.
Potrivit lui Calancea, SJU Suceava nu se confruntă foarte des cu situaţii de acest fel, dar consideră că este foarte greu pentru un medic să spună că nu are locuri. “La nivelul ţării este o problemă majoră. Trebuie să fim mult mai bine organizaţi ca spitale”, a spus Calancea.
El a precizat că în judeţul Suceava sunt 300 de paturi pentru patologia COVID-19, dintre care 200 la SJU Suceava şi 100 la Spitalul Municipal Rădăuţi.

“Previziunile sunt sumbre şi vom avea nevoie de dublarea sau chiar triplarea acestui număr. Vom avea nevoie de 600 de paturi sau chiar 900 de paturi în viitorul apropiat. Vorbim de un vârf pe care noi îl aşteptăm în noiembrie-decembrie”, a spus Calancea.În opinia lui Calancea, înfiinţarea de sectoare COVID-19 în celelalte spitale din judeţ ajută SJU şi Spitalul Municipal Rădăuţi. “Va fi un plus de 150 de paturi. Este un prim pas, tot insuficient faţă de ceea ce credem că va fi noiembrie-decembrie”, a spus Calancea.
El crede că, dacă va exista coordonare la nivelul activităţii medicale în judeţ, SJU Suceava nu va mai ajunge integral COVID-19. “Spitalul Judeţean Suceava este spital de urgenţă şi nu mai avem niciun alt spital care să preia activitatea pe care noi o facem. (…) Spitalul Judeţean ar trebui să trateze doar cazurile severe, în timp ce cazurile uşoare să fie şi în spitalele teritoriale”, a spus Calancea, subliniind că este necesară o foarte bună organizare, iar în această luptă trebuie să fie antrenaţi toţi cei care pot să ajute, respectiv medicina de familie, Serviciul judeţean de ambulanţă şi toate celelalte spitale. 

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.