Informatii noi COVID-19

Social

Astăzi, 05.08.2020, ora 9.00, conform datelor centralizate de către Direcţia de Sănătate Publică Suceava, la nivelul judeţului Suceava se înregistrează un număr de 3868 de persoane declarate vindecate.

La nivelul judeţului, în ultimele 24 de ore au fost internate 10 persoane diagnosticate cu Covid – 19, în acelaşi interval de timp fiind externate 7 persoane declarate vindecate.

Din totalul celor 520 pacienţi internaţi în Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, 142 pacienţi sunt diagnosticaţi cu Covid- 19, 98 pacienţi sunt în zona tampon şi 280 pacienţi sunt cu alte afecţiuni (non-Covid). Din cei 142 pacienţi diagnosticaţi Covid- 19, 91 pacienţi prezintă forme medii ale bolii, 38 forme uşoare, iar 13 pacienţi cu forme grave sunt internaţi în secţia ATI, dintre care patru sunt ventilaţi mecanic.

La nivelul Spitalului Municipal Rădăuţi sunt internaţi un număr de 80 pacienţi diagnosticaţi cu Covid- 19 şi 9 persoane suspecte de infecţie cu noul coronavirus.

Persoanele suspecte Covid-19, internate în zonele tampon, în cazul confirmării infecţiei cu noul coronavirus sunt declarate pacienţi diagnosticaţi Covid-19, fără a fi influenţată statistica în ceea ce priveşte numărul de internări.

Numărul total de persoane testate până în prezent este de 34.375 persoane, în ultimele 24 de ore fiind testate 420 de persoane.

La data prezentului comunicat se află în carantină 472 de persoane. Conform Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 1309/ 2020, carantina persoanelor se impune, în condiţiile pandemiei de COVID- 19, pentru persoanele care au intrat în contact direct cu persoane sau cel puţin cu o persoană confirmată cu SARS-CoV-2, prin testare cu metoda RT-PCR, precum şi pentru persoanele care sosesc din ţări şi/sau zone cu risc epidemiologic ridicat, ţări şi/sau zone stabilite de către INSP în condiţiile legii. De asemenea în izolare la domiciliu se află 106 de persoane. Conform actului normativ menţionat mai sus izolarea se dispune în cazul persoanelor diagnosticate cu virusul SARS-CoV-2 prin testare cu metoda RT-PCR sau cu semne şi simptome sugestive infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Conform distribuţiei cazurilor Covid -19 pe unităţi administrativ teritoriale, din cele 114 unităţi administrativ teritoriale 39 nu au niciun caz de infecţie Covid-19 în evoluţie, 26 au câte un caz în evoluţie, 33 au sub cinci cazuri în evoluţie, 11 au sub zece cazuri în evoluţie iar 5 au peste zece cazuri în evoluţie.

Comuna Ciocăneşti înregistrează la data de 05.08.2020 doar 5 cazuri în evoluţie cu 8 cazuri mai puţin decât în data de 04.08.2020. De asemenea municipiile Fălticeni, Suceava şi Rădăuţi înregistrează, în ultimele 24 de ore, o scădere a numărului de cazuri active, de la 21 la 17 cazuri active (0,54 rata la mia de locuitori), de la 50 de cazuri active la 49 (0,39 rata la mia de locuitori) şi respectiv de la 25 de cazuri active la 23 (0,68 rata la mia de locuitori).

De asemenea oraşul Vicovu de Sus înregistrează o scădere a numărului de cazuri active de la 21 de cazuri active în 4 august 2020 la 16 cazuri active în prezent (0,97 rata la mia de locuitori).

Se constată, în ultimele 24 de ore, o creştere a numărului de cazuri active în cazul comunei Straja care în data de 04.08.2020 înregistra 12 cazuri active iar astăzi, 05 august 2020, înregistrează 18 cazuri active ( 3,05 rata la mia de locuitori).

În cursul zilei de 04.08.2020 poliţiştii au desfăşurat activităţi în context Covid 19, fiind verificate cu privire la respectarea măsurilor şi interdicţiilor impuse 291 persoane.

De asemenea, au fost verificate 97 societăţi comerciale, fiind constatată 1 infracţiune – pentru zădărnicirea combaterii bolilor si aplicate 4 sancţiuni contravenţionale, toate cu avertisment, pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală şi neluarea măsurilor pentru diminuarea impactului riscurilor conform Legii nr.55/2020.

În contextul evoluţiei epidemiologice actuale, şi anume creşterea numărului de paturi ocupate la Spitalul Judeţean de Urgenţe „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava şi la Spitalul Municipal „Sfinţii Doctori Cosma şi Damian” Rădăuţi, precum şi creşterea numărului de localităţi în care se înregistrează cazuri noi de îmbolnăviri cu COVID- 19, se impune asigurarea unei capacităţi de testare ridicate la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.

Ţinând cont că în sprijinul acestei activităţi au fost detaşaţi 3 medici şi 10 asistente medicale din reţeaua şcolară, prefectul judeţului Suceava a solicitat conducerii Direcţiei de Sănătate Publică să efectueze o dimensionare corespunzătoare a personalului în cadrul direcţiei astfel încât să fie asigurată efectuarea testelor Covid- 19 pe parcursul întregii săptămâni, inclusiv sâmbăta şi duminica, pentru ca, anchetele epidemiologice să se desfăşoare cu rapiditate, cu respectarea prevederilor imperative ale ordinelor ministrului sănătăţii. DSP Suceava va comunica către CJCCI şi Instituţia Prefectului- Judeţul Suceava, în fiecare zi de vineri pentru săptămâna care urmează, programarea personalului.

Prin aceeaşi adresă prefectul judeţului Suceava a solicitat instituirea unor linii telefonice care să fie funcţionale 24 de ore din 24, şapte zile pe săptămână, pe toată perioada stării de alertă.

Toate datele şi măsurile solicitate prin adresa transmisă Direcţiei de Sănătate Publică Suceava vor constitui obiectul raportului săptămânal pe care această instituţie îl va prezenta în şedinţele extraordinare ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Prefectul judeţului Suceava mulţumeşte celor care au înţeles să respecte cu stricteţe normele de distanţare fizică şi igienă, şi face un apel către toţi cetăţenii să respecte măsurile stabilite de autorităţi în perioada stării de alertă precum şi recomandările specialiştilor epidemiologi.

Este important să conştientizăm că acţiunile noastre îi pot afecta pe ceilalţi şi să respectăm deciziile autorităţilor pentru limitarea şi răspândirea infecţiilor cu noul Coronavirus, pentru a nu fi în situaţia de a impune noi restricţii suplimentare la nivelul unor localităţi din judeţ.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.