Campania „PROTEJEAZĂ-ŢI SĂNĂTATEA! SĂNĂTATEA REPRODUCERII – DREPTUL ŞI RESPONSABILITATEA TA!”

Social

Februarie 2020

În luna februarie, Ministerul Sănătăţii, prin Programul Naţional de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii finanţează şi organizează campania „Protejează-ţi sănătatea! Sănătatea reproducerii – dreptul şi responsabilitatea ta!”, campanie care aduce în atenţia publică problematica sănătăţii reproducerii pentru adolescenţi şi femeile gravide şi are ca obiectiv creşterea nivelului de informare al acestora despre: contracepţie, importanţa planificării familiale, sănătatea în perioada sarcinii, avorturile şi complicaţiile acestora, bolile cu transmitere sexuală.

Sănătatea reproducerii definită ca fiind o bună stare fizică, mentală şi socială şi nu doar absenţa bolii sau a infirmităţii, în toate aspectele referitoare la sistemul reproducător şi la funcţiile şi procesele acestuia, se referă la faptul că oamenii sunt capabili să aibă o viaţă sexuală satisfăcătoare şi sigură şi că au capacitatea de a se reproduce şi libertatea de a decide cu privire la viaţa lor sexuală.

În perioada 2007-2017, România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte procentul naşterilor înregistrate la adolescente. Acest aspect este unul complex, ale cărui consecinţe afectează atât mama, cât şi copilul. Fenomenul „copiilor cu copii”-, mai multe naşteri premature, rată de vaccinare scăzută şi riscuri sociale – este un fenomen social, pentru că efectele nu se limitează doar la situaţia unei mame sau a unei comunităţi, ci vizează, în lanţ, sănătatea fizică şi emoţională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil şi supus riscurilor sociale. Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalităţii infantile.

În 2017 România era pe primul loc în UE în ce priveşte numărul de naşteri înregistrate la adolescente cu vârste sub 15 ani, reprezentând 9,78% din totalul naşterilor, conform datelor Eurostat.Comparativ cu anul 2017, în 2018, a crescut numărul şi ponderea gravidelor cu vârsta sub 15 ani, o grupă de vârstă de mare risc pentru mamă şi copil, care necesită monitorizarea lor pe întreaga perioadă a sarcinii.

Compartimentul Evaluarea, Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţene Suceava, organizează următoarele acţiuni :

Promovarea evenimentului si a mesajelor cheie prin postarea pe panoul electronic publicitar din incinta DSP, în reţeaua de socializare Facebook – Promovarea Sănătăţii Suceava, pe site-ul http://www.dspsv.ro/, a materialelor informative;

Diseminare a mesajelor specifice, în format electronic, către partenerii campaniei;

Atelier de lucru cu asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari din judeţ, cu tema -„Protejează-ţi sănătatea! Sănătatea reproducerii – Dreptul şi responsabilitatea ta!”- susţinut de Maria BUCŞINEANU – medic primar planificare familială, – Centrul Judeţean de Planificare Familială şi Contracepţie

Distribuţie de materiale informative cabinetelor medicale de medicină de familie, cabinetelor medicale de medicină şcolară si asistenţilor medicali comunitari, mediatorilor sanitari, materiale cu care aceştia vor susţine activităţile de informare în comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea;

Acţiuni de informare şi educare, având ca şi conţinut tematic materialele informative promovate în campanie, in şcolile din judeţ;

Campania este implementată la nivel judeţean de către Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Suceava, suportul metodologic al campaniei fiind asigurat de către Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.