Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni

Divertisment

Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni este o instituție unică în țara noastră prin faptul că deține cea mai mare colecție de autor din România.

Amplasat pe strada Mihai Eminescu, nr. 2 din municipiul Fălticeni, județul Suceava, este adăpostit de o clădire monument istoric construită la mijlocul secolului al XIX-lea, realizată într-un stil arhitectural sobru și eclectic care în anul 1909 a devenit sediul administrativ al județului Suceava. Ulterior, în această clădire și-au desfășurat activitatea Prefectura județului Baia, Consiliul Popular Raional Fălticeni, Casa Pionierilor, Casa Radioficării și Casa de Cultură, până în anul 1974 când a devenit muzeu de artă. 

Așadar, muzeul a luat ființă în anul 1974 din inițiativa sculptorului Ion Irimescu având la bază impresionanta donație a artistului (lucrări de sculptură, desene, schițe, studii, o bibliotecă cu albume de artă românească și universală) și a funcționat la început ca secție a muzeului orășenesc din Fălticeni. Ulterior, valoarea colecției a crescut, ajungând cea mai bogată colecție de autor din țară, iar în 1991 s-a constituit în muzeu de sine stătător. 

Unul dintre cei mai mari sculptori români și unul dintre marii artiști români ai secolului XX, sculptorul Ion Irimescu s-a născut la 27 februarie 1903, în comuna suceveană Preutești și a murit la 28 octombrie 2005 în Fălticeni, fiind înhumat în cimitirul bisericii din Oprișeni, lăcaș de cult pe care l-a pictat în 1926, pe vremea când era student. A fost profesor și membru al Academiei Române. Între 1924 și 1928 a fost student al Școlii Naționale de Arte Frumoase din București, unde i-a avut ca profesori de sculptură pe Dimitrie Paciurea și Oscar Han. 

Arta lui Irimescu evoluează de la neoclasicism redat în lucrări precum „Tors de femeie”, „Centaureas”, „Tânăra cu struguri în păr” la geometrizarea brâncușiană a formelor redată în seria de basoreliefuri și compoziții dedicate copilăriei și adolescenței („Rodica”, „Nicușor”, „Dan”, „Portret de copil”) și, în cele din urmă, la o sculptură puternic stilizată, cu deosebită atenție acordată șlefuirii aproape artizanale a formelor, turnate de obicei în bronz. Prin opera și prin muzeul său de la Fălticeni, Ion Irimescu se înscrie în marea artă europeană a secolului XX, integrând meleagurile natale în circuitul de valori universale, dând municipiului Fălticeni o aură de noblețe spirituală.

Expoziția permanentă a muzeului cuprinde peste 300 sculpturi și 1.000 de desene — portrete și compoziții, proiecte de monument realizate în tehnica ronde — bosse sau altoreliefuri, în gips, lemn, teracotă, marmură, bronz sau plastilină, lucrări de grafică — care reflectă marile teme în jurul cărora se țese universul sculpturii artistului: mitologia, maternitatea, muzica, omul ca model în univers. Exponatele sunt prezentate în zece încăperi ale muzeului, o parte dintre acestea fiind destinate picturilor unor artiști locali. 

De asemenea, muzeul include și biblioteca personală a artistului alcătuită din circa 1.500 de volume, dar și spațiul memorial „Ion Irimescu”, amenajat în apartamentul în care a trăit artistul, situat într-o clădire adiacentă din incinta muzeului. 

În august 2012, după un amplu proces de reabilitare, Muzeul de Artă „Ion Irimescu” a reintrat oficial în circuitul turistic rămânând unul dintre cele mai importante obiective turistice din Bucovina.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.