Managerul interimar SJU Suceava: Suntem într-o luptă contra cronometru ca să suplinim lipsa de personal medical

Social

Managementul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava se află într-o luptă contra cronometru pentru a suplini lipsa de personal medical, în contextul în care 252 de teste COVID-19 în rândul angajaţilor din instituţia sanitară sunt pozitive sau incerte, a declarat colonelul medic Daniel Derioiu, managerul interimar al unităţii spitaliceşti.

Derioiu şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Ionel Oprea, au răspuns întrebărilor jurnaliştilor legat de situaţia de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, iar înregistrarea acestor răspunsuri a fost transmisă online, sâmbătă, de către MApN.

Managerul interimar a spus că, la preluarea funcţiei, a găsit circuite epidemiologice nefuncţionale şi materiale de protecţie în depozite, nedistribuite pe teren “din lipsa de personal probabil”, dar a observat şi faptul că “nu mai existau pârghiile de conducere”.

Medicul a mai spus că, în prezent, secţia de Anestezie Terapie Intensivă este grav afectată. “Activitatea este foarte dificilă şi plină de riscuri în Terapie Intensivă. (…) În continuare, suntem într-o luptă contra cronometru pentru a suplini această lipsă de personal medical şi de a extinde capacitatea de Terapie Intensivă”, a afirmat medicul.

El a adăugat că, în prezent, la secţia ATI a spitalului de la Suceava 24 de paturi sunt ocupate, iar 11 pacienţi sunt ventilaţi mecanic. “Suntem cu personalul de specialitate de ATI la limita de avarie. Funcţionăm acum cu 8 medici, 30 de asistente medicale care sunt parte dintre cele redistribuite din Bloc Operator, (…) 15 infirmiere şi îngrijitoare, tot aşa, prin redistribuire”, a afirmat el.

În ceea ce priveşte modul în care personalul medical a fost afectat de COVID-19, Derioiu a spus că, în prezent 55 de angajaţi ai spitalului sunt internaţi, din cauza noului coronavirus, iar o asistentă este internată la Terapie Intensivă.

La rândul său, secretarul de stat Ionel Oprea a spus că, la momentul preluării de către managementul militar, spitalul din Suceava avea 10 % din personal. În acest moment, a adăugat secretarul de stat, “readucerea întregului personal este imposibilă”.

El a spus că deja există 82 de cereri din partea unor angajaţi, care evocă boli grave de care ei suferă. “Am constatat deja că o parte din colegi nu pot fi aduşi pe perioada acestei epidemii, deoarece riscăm să se îmbolnăvească”, a precizat Oprea.

Managerul interimar al spitalului a estimat şi cum va arăta un “vârf” al epidemiei de nou coronavirus, la Suceava. “Putem estima că în perioada următoare, într-un scenariu mai optimist, dacă se păstrează aceste reguli de distanţare socială (…) se poate aştepta ca un vârf de încărcare cu pacienţi să fie undeva la la 760 de paturi ocupate în sistemul sanitar din Suceava. Dintre aceştia, statistic vorbind, 10-15% pot fi pacienţi de Terapie Intensivă”, a adăugat medicul.

Secretarul de stat Oprea a vorbit şi despre reacţia unor angajaţi ai spitalului din Suceava, în momentul venirii managementului militar. “Nu există niciun conflict. Nu este niciun conflict pentru că ceea ce a apărut pe diversele posturi media au fost punctele de vedere şi solicitările unor colegi de aici care nu şi-au exprimat niciodată doleanţele faţă de noi sau reproşuri sau ce nu le convine”, a spus el. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.