Expoziţie „Maria a României. Regină şi artistă”

Divertisment

Muzeul Bucovinei va găzdui în perioada 13 noiembrie 2019 – 10 februarie 2020, creaţiile artistice de excepţie ale Reginei Maria, cea care a fost până în ultima clipă a vieţii o artistă, piese de mare valoare din patrimoniul Muzeului Naţional Peleş, reunite în expoziţia „Maria a României. Regină şi artistă”.

Vernisajul expoziţiei va avea loc pe 13 noiembrie 2019, ora 12, la Muzeul de Istorie.

Obiectele au făcut parte din expoziţia cu acelaşi titlu, „Marie de Roumanie, reine et artiste” organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României în colaborare cu Muzeul Naţional Peleş şi Centrul Monumentelor Naţionale din Franţa, în perioada 15 aprilie-28 iulie 2019 la Palais de Tau în Reims, pentru a marca trecerea a 100 de ani de la vizita Reginei Maria în locul istoric al încoronării regilor Franţei.

Regina Maria a fost personalitatea de care au avut nevoie românii pentru a-şi mângâia sufletele şi a reclădi încrederea în propriile forţe în anii primului Război Mondial şi în noua lume în care s-a întemeiat România în vechile ei hotare. A fost imaginea vie a acelor timpuri mari: o regină demnă, puternică, inteligentă, frumoasă. I-a fascinat şi uneori intrigat pe contemporani, dar nimeni nu a putut să o ignore, Regina Maria identificându-se cu existenţa românilor timp de câteva decenii. Avea să afirme: Iubirea pentru această ţară, pe care am făcut-o a mea prin lacrimi şi suspine, a ajuns pentru mine ca o religie. Mă simt legată de ea prin lanţuri de oţel, legată prin inimă, prin creier şi sânge.

Tânăra principesă Maria nu a copiat fidel stilul Art Nouveau ci a creat un stil artistic personal, „un amestec al stilului neoromânesc, cu stilul Art Nouveau, elemente byzantine şi etnografice”.

Sunt prezente în expoziţie piese din garnitura de mobilier aurit concepută de principesa Maria în anul 1909, sculptate din lemn de tei şi aurite în întregime cu foiţă de aur, din patrimoniul castelului Pelişor, cu motivul crinului cu cinci petale, motivul crucii gamate, motivul frânghiei împletite de origine celtică, semnificând veşnicia vieţii, motive animaliere, preluate din mitologia nordică,un manuscris pictat în anul 1906, an jubiliar pentru Regat, pentru soţul său, principele Ferdinand, „opera cea mai de seamă (…) plănuită cu gândul să las casei noastre ceva ce nu se putea înstrăina”, o lucrare cu 50 de file din pergament legate într-o impresionantă ferecătură din argint şi pietre preţioase, operă a artistului german Paul Telge, renumit orfevrier al Casei Regale a României, albumele de fotografii pictate de viitoarea Regină a României, verigheta pentru nunta de argint a regelui Ferdinand şi a reginei Maria, toate constituind un argument solid pentru a declara această expoziţie ca fiind una de excepţie.

Portretele principesei şi Reginei Maria sunt de asemenea prezente în expoziţie, remarcându-se, indiscutabil, Portretul Reginei Maria realizat în mai 1924 de Philip Laszlo de Lombos (1869-1937), supranumit „pictorul reginelor”.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.