Site icon la-Suceava.ro

USV a câştigat competiţia naţională de Soluţii pentru secvenţierea genomului SARS-CoV-2

Proiectul coordonat de Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava (USV) a câştigat competiţia naţională de Soluţii pentru secvenţierea genomului SARS-CoV-2 şi analiza filogenetică a tulpinilor circulante în România, organizată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, a anunţat Biroul de presă al instituţiei academice.

Potrivit sursei citate, acest proiect, unic în România, va contribui la o mai bună înţelegere a originii epidemiei COVID-19 şi a evoluţiei acesteia în România, precum şi la adaptarea măsurilor şi tratamentelor la tipurile de tulpini circulante în România ale acestui virus.

Bugetul total alocat proiectului coordonat de USV este de aproximativ trei milioane de lei, peste un milion de lei fiind alocaţi kiturilor de secvenţiere şi consumabilelor necesare. Perioada de implementare este de 18 luni, primele rezultate fiind estimate a fi disponibile pentru autorităţile naţionale şi organismele internaţionale după primele trei luni.

Proiectul USV declarat câştigător a fost iniţiat de prorectorul cu activitatea ştiinţifică al USV, Mihai Dimian, şi este coordonat ştiinţific de Mihai Covaşă, directorul Departamentului de Sănătate şi Dezvoltare Umană al USV, fiind implementat în parteneriat cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” Timişoara, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babeş” Timişoara, Institutul Oncologic “Prof. dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca şi Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova.

Sursa citată precizează că acestui demers ştiinţific al USV i s-au alăturat cercetători români şi străini din cadrul Universităţii Howard din Washington DC (SUA), Institutului Superior de Sănătate din Roma (Italia) şi Universităţii din Pittsburgh (SUA).

Proiectul are ca scop analiza genetică a virusului SARS-CoV 2, identificarea şi monitorizarea tulpinilor circulante în diferite regiuni geografice din România, precum şi a relaţiei acestora cu diversele tipuri de infecţii prezente în România şi a potenţialului de adaptare la organismele umane. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Exit mobile version