Site icon la-Suceava.ro

Muzeul de Artă ”Ion Irimescu” deține cea mai mare colecție de autor din țară

Muzeul de Artă ”Ion Irimescu” din Fălticeni, inaugurat la 10 februarie 1975, deține cea mai mare colecție de autor din țară, fiind unicul de acest fel din România și al doilea din Europa după Colecția lui Rodin din Paris.

Muzeul conferă operei sculptorului centenar (maestrul Ion Irimescu murind la 102 ani) caracterul unei construcții unitare prin cele 314 sculpturi și peste o mie de desene și lucrări de grafică. Sculpturile expuse în muzeu reprezintă portrete, compoziții, proiecte de monument, realizate în tehnica ronde-bosse sau în cea a reliefului. Lucrările sale sunt realizate într-un stil propriu viziunii și temperamentului său și îmbină ethosul autohton tradițional cu direcțiile artistice clasice și moderne, închegându-se într-o sinteză originală. Modelate în lut, gips, plastelină, cioplite în lemn sau în marmură, turnate în bronz, acestea închid în ele metafore, simboluri, înțelesuri profunde, relevându-ți emoții și trăiri unice, invitându-te la înălțare spirituală, dăruindu-se prin forme armonioase, pline de simbol și sensibilitate, dedicate în întregime vieții umane în toate aspectele acesteia. 

Muzeul deține, pe lângă colecția de sculptură și grafică, o galerie de artă cu lucrări ale unor personalități artistice cu prestigiu în arta plastică națională, precum și un spațiu memorial în care artistul a locuit în ultimii ani din viață.

Prin opera și prin muzeul său de la Fălticeni, Ion Irimescu se înscrie în marea artă europeană a secolului XX, integrând meleagurile natale în circuitul de valori universale, dând Fălticenilor o aură de noblețe spirituală.

În afara lucrărilor donate de artist meleagurilor natale, multe lucrări ale sale se găsesc în marile muzee din țară (Muzeul Național de Artă a României, Complexul Național Muzeu Moldova Iași, Muzeul de Artă din Constanța, Muzeul de Artă Vizuală din Galați, Muzeul de Artă din Cluj, etc.), în muzee din străinătate (National Gallery of Art Londra, Muzeul în aer liber de la Middelhein-Anvers-Belgia, Biblioteca Ambroziană din Milano, Muzeul de Artă din Tel-Aviv, etc.), în colecții particulare din țară și din străinătate.

Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni îl găsim pe strada Mihai Eminescu, într-o clădire monument istoric construită la mijlocul secolului XIX, într-un stil arhitectural sobru și eclectic.

Istoria clădirii începe în perioada de maximă înflorire a Fălticeniului, în 1846, an în care vornicul Alecu Forăscu Botez își construiește reședința din Fălticeni, pe o structură solidă din cărămidă pe fundații de piatră și balast compactat. Inițial casa era dezvoltată doar pe parter, după un plan tradițional, cu șase camere dispuse de o parte și de alta a unui hol central, prin intermediul căruia se realiza și accesul. La acea dată, accesul se realiza din actuala stradă Mihai Eminescu.

La sfârșitul secolului XIX, în jurul anului 1890, casa suferă modificări radicale, primind încă un nivel, astfel încât accesul este regândit și mutat pe o fațadă laterală, perpendiculară pe strada Mihai Eminescu. Noul acces are un vestibul, nou adăugat, deasupra căruia se află balconul cu arce ce se descarcă pe coloane scurte de inspirație neobizantină. Cu această ocazie întreaga casă este regândită în spirit neoromânesc. Tot atunci este realizată scara monumentală din lemn de stejar amplasată în noul hol central.

La scurt timp după această intervenție majoră casa primește o altă funcțiune, devenind Palatul Administrativ al Județului Suceava în 1909.

În 1923 clădirea devine sediul Prefecturii Județului Baia, iar între 1950 și 1968 sediu al Consiliului Popular Raional Fălticeni. Odată cu desființarea raioanelor, în urma reorganizării teritoriale, clădirea devine sediul Casei Pionierilor, Radioficării și Casei de Cultură.

Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni a fost redeschis în 2012, după ce a fost închis un deceniu pentru lucrări de reparații și după ce a fost reabilitat print-un proiect cu finanțare europeană de aproximativ un milion de euro. Prin acest proiect a fost restaurată o suprafață de 1.379 metri pătrați, au mai fost refăcute alei carosabile și alei pietonale de peste o mie de metri pătrați, au fost achiziționate vitrine, rafturi de bibliotecă, mese pentru sala de studiu, mobilier de protocol, garderobă, banchete pentru vizitatori, echipament audio-video, sistem de televiziune cu circuit închis. Din fondurile proprii, Primăria Fălticeni a mai achiziționat suporți de expunere a sculpturilor și alte dotări necesare.

Muzeul a fost înființat în 1974 din inițiativa maestrului Irimescu, având la bază impresionanta donație a artistului (lucrări de sculptură, desene, schițe, studii, o bibliotecă cu albume de artă românească și universală), și a funcționat la început ca secție a muzeului orășenesc Fălticeni. După ce valoarea colecției a crescut, ajungând cea mai bogată colecție de autor din țară, în 1991 s-a constituit în muzeu de sine stătător. 

Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni adăpostește cea mai mare colecție de autor din țară cu 314 de sculpturi, o mie de lucrări de grafică și pictură și 5.500 de volume de artă.

Unul dintre cei mai mari sculptori români și unul dintre marii artiști români ai secolului XX, sculptorul Ion Irimescu s-a născut la 27 februarie 1903, în comuna suceveană Preutești și a murit la 28 octombrie 2005 în Fălticeni, fiind înhumat în cimitirul bisericii din Oprișeni, lăcaș de cult pe care l-a pictat în 1926, pe vremea când era student. A fost profesor și membru al Academiei Române. Între 1924 și 1928 a fost student al Școlii Naționale de Arte Frumoase din București, unde i-a avut ca profesori de sculptură pe Dimitrie Paciurea și Oscar Han.

Arta lui Irimescu evoluează de la neoclasicism, redat în lucrări precum „Tors de femeie”, „Centaureas”, „Tânăra cu struguri în păr”, la geometrizarea brâncușiană a formelor, redată în seria de basoreliefuri și compoziții dedicate copilăriei și adolescenței precum „Rodica”, „Nicușor”, „Dan”, „Portret de copil”, iar, în cele din urmă, la o sculptură puternic stilizată, cu deosebită atenție acordată șlefuirii aproape artizanale a formelor, turnate de obicei în bronz. 

Expoziția permanentă a muzeului cuprinde peste trei sute de sculpturi și o mie de lucrări de grafică și desen ce reflectă marile teme în jurul cărora se țese universul sculpturii artistului: mitologia, maternitatea, muzica, omul ca model în univers. Exponatele sunt prezentate în zece încăperi ale muzeului, o parte dintre acestea fiind destinate picturilor unor artiști locali. Muzeul include și biblioteca personală a artistului, alcătuită din peste 1.500 de volume, dar și spațiul memorial ”Ion Irimescu”, amenajat în apartamentul în care a trăit artistul, situat într-o clădire adiacentă muzeului.

Maestrul Ion Irimescu a murit la vârsta de 102 ani, una dintre ultimele sale dorințe fiind reabilitarea clădirii muzeului în care se află lucrările sale, pe care le-a donat municipalității din Fălticeni. Cu câteva luni înainte de a se stinge din viață, maestrul a lăsat o scrisoare pe care o adresa autorităților vremii și prin care punea problema rezilierii contractului prin care-și dona opera, dacă nu se reabilita clădirea și spațiile muzeului.

În august 2012, după un amplu proces de reabilitare, Muzeul de Artă „Ion Irimescu” a reintrat oficial în circuitul turistic și rămâne unul dintre cele mai importante obiective culturale pe care turistul care ajunge în Bucovina îl poate vizita.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Exit mobile version