Site icon la-Suceava.ro

Flutur cere declararea judeţului ca zonă defavorizată, scutirea de impozite a IMM-urilor şi adoptarea modelului Kurzarbeit

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ Suceava), Gheorghe Flutur, a declarat, miercuri, că au fost avansate Guvernului o serie de măsuri de sprijinire a IMM-urilor din judeţ cum ar fi adoptarea modelului german pentru piaţa forţei de muncă (Kurzarbeit), ce permite o flexibilizare a muncii, raportat la activitatea necesară a firmei, scutirea la plată sau reducerea semnificativă a cuantumului impozitului şi a contribuţiilor sociale obligatorii aplicate salariilor, până pe 31.12.2020.

El consideră că, în condiţiile în care, odată cu declanşarea acestei crize, o mare parte dintre agenţii economici au sistat parţial sau total activitatea, independent de voinţa lor, posibilitatea trimiterii angajaţilor în şomaj tehnic, subvenţionat parţial de către statul român, a constituit o măsură absolut necesară şi salutară adoptată de către Guvern, dar situaţia dintre momentul trimiterii în şomaj tehnic şi cel al finalizării acestei perioade ar putea să nu mai fie similară.

”Ulterior ridicării măsurilor restrictive, o mare parte dintre agenţii economici nu vor mai putea să revină la nivelul activităţii economic avute anterior crizei, nu îşi vor mai putea desfăşura activitatea în aceleaşi condiţii, fiind obligaţi să restrângă activitatea, să se reorganizeze şi, inevitabil, să renunţe la o parte din salariaţi. În susţinerea capacităţii agenţilor economici de a păstra locurile de muncă, apreciem ca fiind necesară o analiză a posibilităţii de a scuti pe anul 2020 plata contribuţiilor sociale datorate, potrivit prevederilor art. 138, contribuţiile la sistemul asigurărilor sociale de sănătate potrivit prevederilor art. 153-156 şi contribuţia asiguratorie de muncă prevăzută de art. 2201-2206 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.688 din 10 septembrie 2015, cu modificările şi completările ulterioare. Adoptarea unei asemenea măsuri ar avea ca efect susţinerea capacităţii agenţilor economici de a menţine locurile de muncă existente, asigurarea repornirii şi continuităţii activităţii economice, precum şi evitarea unui nou val de migrare a forţei de muncă în străinătate”, a spus Flutur.

Totodată, el a propus Guvernului declararea judeţului Suceava ca fiind zonă defavorizată, după modelul prevederilor OUG nr. 24/1998 privind regimul zonelor defavorizate.

”Argumentăm că judeţul Suceava, în mod particular, s-a confruntat şi încă se confruntă cu cea mai mare pondere a cazurilor de îmbolnăvire şi deces din cauza COVID-19. Ordonanţele militare, în mod special Ordonanţa nr. 6/2020, au avut drept rezultat închiderea, cu câteva excepţii, a întregii activităţii economice. Activităţile cu ponderea cea mai importantă la PIB-ul judeţului sunt cele care vizează exploatarea şi prelucrarea resurselor naturale, construcţiile, comerţul şi serviciile, turismul, apoi industria prelucrătoare, alimentară şi textilă, transporturile. Cu mici excepţii, activitatea acestor domenii a fost oprită integral sau, în cel mai fericit caz, restrânsă. Repornirea acestor activităţi, pe lângă eforturile proprii ale companiilor şi angajaţilor, trebuie să beneficieze şi de o susţinere reală din partea statului, care să se implice în mod direct în limitarea consecinţelor economice ale pandemiei. Una dintre modalităţile directe este cea conferită de Ordonanţa de Urgenţă nr. 24/1998 privind regimul zonelor defavorizate, care ar trebui să declare judeţul Suceava ca zonă defavorizată, pentru a putea să beneficieze de prevederile art. 6 privind scutirea la plata impozitului pe profit pe durata existenţei zonei defavorizate, dar şi a altor facilităţi, aşa cum acestea sunt prevăzute în forma iniţială a legii”, a mai explicat preşedintele CJ Suceava. AGERPRES 

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Exit mobile version