Site icon la-Suceava.ro

SJU Suceava, la un pas de a redeveni unitate COVID

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava va redeveni unitate COVID dacă numărul de pacienţi cu noul coronavirus va depăşi 20 în secţia ATI, în condiţiile în care unitatea medicală tratează în prezent doar 50% din pacienţii de dinaintea pandemiei.Potrivit Prefecturii Suceava, această problemă s-a discutat în şedinţa de joi a CJSU, la care au participat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, managerii tuturor unităţilor spitaliceşti din judeţ şi reprezentanţi ai DSP.
În prezent, potrivit managerului Alexandru Calandru, SJU Suceava gestionează majoritatea patologiei acute din cadrul judeţului, respectiv 75% din patologia traumatică, desfăşoară aproximativ 25 programe naţionale prin DSP şi CAS, cele mai multe fiind dedicate pacienţilor cronici, tratând doar 50% din pacienţii de dinaintea pandemiei.

Potrivit lui Calancea, analiza specialiştilor a relevat faptul că principala cauză a nereluării activităţii normale a SJU o reprezintă scindarea secţiei ATI în două sectoare, sectorul non-COVID şi COVID.
Managerul SJU a precizat că sectorul non-COVID este format din 20 de paturi şi din blocul operator, ce este gestionat de şase medici specialişti care, cu mari eforturi, reuşesc să susţină o singură linie de gardă (deşi necesarul ar fi de două linii de gardă), desfăşurând în prezent pe săptămână 60 de ore de muncă.
Totodată, sectorul COVID, format din 20 de paturi, este gestionat de cinci medici specialişti care realizează ture de 12 ore, 7 zile din 7, un medic ATI având în îngrijire între 15 şi 20 de pacienţi, deşi normarea este de un medic la patru paturi.

În opinia lui Calancea, dacă numărul cazurilor de COVID-19 va creşte peste 20 în ATI, există posibilitatea transformării întregii secţii, respectiv a întregului spital în sector COVID.
Analiza datelor statistice a SJU arată că se constată o tendinţă de creştere a cazurilor cu patologie COVID-19, ceea ce poate conduce la atingerea capacităţii maxime de cazare de 225 de locuri în spaţiile disponibile pentru această patologie, iar numărul pacienţilor ce necesită terapie intensivă va creşte în paralel.
În cazul acestui scenariu nefavorabil, în aproximativ o lună va fi necesară închiderea secţiilor non-COVID şi dirijarea patologiei respective spre alte unităţi din judeţ.
De asemenea, în cazul unei creşteri accentuate a cazurilor grave, există riscul ca secţia ATI să devină COVID, să ducă la blocarea activităţii non-COVID a spitalului şi la redirecţionarea patologiilor obstetricale, traumatologice sau chirurgicale acute.

Prefectul judeţui Suceava, Alexandru Moldovan, a precizat că a făcut demersuri către Ministerul Sănătăţii, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, încă de săptămâna trecută, în vederea detaşării unui număr de şapte medici ATI la SJU, dar şi că a dispus realizarea unui circuit pre-triaj la Spitalul Municipal Vatra Dornei, prin montarea unor containere în curtea spitalului.
Moldovan a comunicat managerilor spitalelor din judeţ că va iniţia demersuri instituţionale imediate, urmare a solicitărilor venite din teritoriu, considerând aspectele discutate ca fiind o prioritate zero, pentru soluţionarea cât mai urgentă a crizei şi stopării răspândirii COVID-19. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Exit mobile version