Site icon la-Suceava.ro

Linia de testare COVID-19, transferată de USV la Spitalul Judeţean Suceava, urmează să devină funcţională

Linia de echipamente implementată de Universitatea ”Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) pentru testarea COVID-19 a fost transferată la SJU Suceava şi urmează să devină funcţională după finalizarea procedurii de certificare a rezultatelor, anunţă Prefectura Suceava.

Potrivit sursei citate, Laboratorul pentru analiza SARS-CoV-2, înfiinţat de SJU Suceava în colaborare cu USV, deţine linia completă de echipamente pentru detecţia virusului în probele recoltate, iar ”în scurt timp”, după efectuarea testelor de certificare a rezultatelor, va deveni funcţional şi va creşte capacitatea de testare.

Echipa Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară din cadrul UUSV a implementat o linie semi-automată de testare pentru coronavirus (COVID-19), sub coordonarea şefului de lucrări biolog Andrei Lobiuc şi a profesorului universitar Mihai Dimian, cu consultarea colegilor de la Institutul “Matei Balş” din Bucureşti şi a specialiştilor din industria de profil.

Această linie de testare este formată dintr-un aparat Real Time PCR, un extractor automat de acizi nucleici, hotă microbiologică cu certificare de siguranţă clasa II, vortex, centrifugă cu răcire, laptop, pipete automate monocanal şi multicanal. Echipamentele folosite în acest demers sunt de ultimă generaţie, extractorul automat, cu o capacitate de 24 de probe, permiţând reducerea timpului de lucru şi creşterea siguranţei microbiologice.

Biroul de presă al USV informa săptămâna trecută că aparatul Real Time PCR este de tip multiplex, ceea ce înseamnă că, în combinaţie cu kit-urile de detecţie folosite, permite triplarea numărului de probe efectuate în acelaşi timp, cele trei gene ale COVID-19 fiind amplificate şi cuantificate simultan.

Estimările efectuate arată că este posibilă efectuarea a peste 200 de teste de mare precizie zilnic, pornind de la probe biologice recoltate de la pacienţi. Echipamentele au fost achiziţionate pe parcursul anului 2019, prin intermediul unui proiect cu finanţare europeană coordonat de prof.univ.dr. Mihai Covaşă şi prof.univ.dr. Mihai Dimian. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Exit mobile version